Pravidelná konzumace spiruliny je prospěšná pro lidské zdraví především díky vysokému obsahu tzv. bioaktivních látek, kterých obsahuje celou řadu, uveďme pouze dva příklady – fykocyanin a karotenoidy.
Fykocyanin je přírodní modrý pigment, který má silné antioxidační účinky. Karotenoidy jsou taktéž silné antioxidanty, navíc jsou v těle přeměňovány na vitamín A. Obsah karotenoidů v biomase spiruliny je mimořádně vysoký a její konzumace tak může snadno pokrýt jeho potřebu. Bohužel bylo prokázáno, že během obvyklého zpracování spiruliny – sušení a následného skladování dochází k rychlé degradaci těchto látek, výsledky studií různých vědeckých týmů ukázaly, že sušením bylo zničeno 58–90 % fykocyaninu a 76–91 % karotenoidů.
Touto problematikou se zabývá i výzkumná skupina vedená Ing. Irenou Brányikovou, Ph.D. na ÚCHP AV ČR, v.v.i. také z jejich výsledků vyplývá, že celková antioxidační kapacita se během sušení snížila o 41 % a během následného skladování až o 72 % původních hodnot čerstvé spiruliny. Nejjednodušším řešením je tedy konzumace přímo čerstvé biomasy, která nebyla vystavena tepelné a oxidační zátěži při zpracování.
Irena Brányiková, Simona Lucáková
Ústav chemických procesů Akademie věd ČR, v.v.i,
Rozvojová 135/1, Praha 6 – Lysolaje, 165 00
Materiál vznikl za podpory Výzkumného programu Strategie AV21 Voda pro život.
![](http://www.spiralps.cz/wp-content/uploads/2023/01/loga800.png)
Literatura
Papalia T, Sidari R, Panuccio MR. Impact of Different Storage Methods on Bioactive Compounds in Arthrospira platensis Biomass. Molecules. 2019;24(15):2810. Published 2019 Aug 1. doi:10.3390/molecules24152810.
Papadaki, Sofia et al. “Environmental Assessment of Industrially Applied Drying Technologies for the Treatment of Spirulina Platensis.” IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology 11 (2017): 41-46. doi:10.9790/2402-1101014146.
![](http://www.spiralps.cz/wp-content/uploads/2024/01/2024-produkt-sizes.png)
Nebo se zastavte v některém z obchůdků, kam SpirAlps dodáváme.